Uitwisseling Brussel-Den Haag

Publié le

De immersieklas 4C is net voor de Paasvakantie op uitwisseling vertrokken naar Den Haag nadat ze in fe-bruari hun Nederlandse correspondenten reeds hadden ontvangen.
Het is een leerrijk avontuur geworden, waar het ijs bij de ene meer werd gebroken dan bij de andere...
Hieronder volgt een getuigenis van één van de leerlingen, Dorsan de Giey.
Mevrouw Rosselle, leerkracht Nederlands
__________________

Interview met het gastgezin :

Gedurende de twee avonden waar ik met de ouders heb kunnen spreken, hebben we veel onderwerpen behandeld.
Politiek is een onderwerp dat me heel erg interesseert en het is al heel snel aan bod gekomen.  Mijn gastouders waren tegen Geert Wilders en ze hebben voor Jesse Klaver van Groen Links gestemd. Ze denken dat hij iets kan bijdragen aan de Ne-
derlandse coalitie. Ze zijn echter niet tevreden met de overwinning van Rutte : hij beantwoordt niet aan hun stemcriteria.
Ook hebben we gesproken over de stad Den Haag. Ze vertelden mij dat Den Haag één van de grootste steden in Nederland is. Het is volgens hen een heel belangrijke stad voor Nederland. Enerzijds door het feit dat het de politieke hoofdstad is en anderzijds door de visie op de toekomst wat betreft transport, economie en onderwijs.
Het onderwijs is iets waarover ik veel heb gesproken met mijn gastmoeder. Ze evalueert de pedagogie van de scholen in Nederland en kon me dus heel veel vertellen. Zo zijn de docenten in Nederland bijvoorbeeld verplicht opleidingen te volgen i.v.m. nieuwe technologieën. De leerlingen krijgen ook heel veel extra lessen om hun manier van leren en werken te verbeteren. De mama van Merel wilde ook meer te weten komen over het Belgische schoolsysteem en ik heb haar de 3 gemeenschappen uitgelegd en de verschillen tussen het gemeenschapsonderwijs en het katholiek onderwijs.
Het vervoer vond ik ook een belangrijk thema en Merel wees me erop dat bijna iedereen de fiets gebruikte in Nederland en dat niet alle volwassenen een auto hadden : ze had het over het groene Nederland.
Om te eindigen heb ik een aantal vragen gesteld over sport. Nederland heeft zoals België enkele zeer goede hockey-
en voetbalploegen. Wel is er een sport die wij niet kennen : korfbal (een soort basketbal in een mand). Ik ben met Merel naar een korfbaltraining gegaan die zij zelf gaf !

Algemene indruk van de gastschool :

Om eerlijk te zijn vond ik de school lelijk, te modern met een kleine speelplaats en een gigantische parking vlak voor school. Bovendien is ze ver gelegen van het centrum van de stad.
Wel vond ik de lessen leuk : ze waren interactiever dan bij ons. Ook werd er een smartphone quiz georganiseerd in de lessen en kon er gebruik gemaakt worden van kostelijke toestellen zoals 3D-printers.
Toch verkies ik Sint-André ! De school is oud, maar iedereen doet zijn best om die te verbeteren dankzij nieuwe technologieën. Studeren in een kapel of een pauze hebben op een bank in een tuin : is dat niet beter dan in een grijs lokaal te studeren en je pauzes vlakbij de straat te hebben ?
Kortom, ook al is er een leuke relatie tussen de docenten en de leerlingen van het Montaignelyceum en staan ze veel verder op technologisch vlak, ik zit veel liever op Saint-André !
Dorsan de Giey, 4e C